Hyppää sisältöön

Kuinka hyvin tunnet Järvenpään rakennetun kulttuuriperimän?

Järvenpäästä löytyy paljon arvokasta kulttuuriperimää, jota suojellaan eri tavoin. Tässä jutussa on mahdollista kurkistaa kaupungin kulttuuriperimäkohteisiin.

Viime vuoden lopulla järjestetyssä Järvenpään Tulevaisuusfoorumissa tutustuttiin tarkemmin kaupungin kulttuuriperimään, rakennetun kulttuuriympäristön käsitteisiin, eri suojelumenetelmiin sekä rakennuskulttuurin ja kulttuurimaiseman eri vaiheisiin Järvenpäässä. Oman kaupungin kulttuuriympäristön arvot ja kaupunkikehityksen eri vaiheet on tärkeää tuntea, sillä rakennettu kulttuuriympäristö on osa yhteistä historiaamme.

Järvenpään kulttuuriympäristön hoitosuunnitelmassa rakennukset on jaoteltu kartanoihin, uudistiloihin ja torppiin, Tuusulanjärven taiteilijayhdyskuntaan, 1900-luvun alkuun ja maatalouden kehittymiseen, kauppalan kaupungiksi kehittymiseen ja uudempaan rakennuskantaan eli tulevaisuuden kulttuuriperintöön. Kaupungin rakennushistoriallisiin kohteisiin kuvineen voi tutustua lisää jutun lopusta löytyvästä liittestä.

– On tärkeää pyrkiä aktiivisesti säilyttämään suojelun tai muiden toimenpiteiden kautta arvokkainta rakennuskantaamme, jossa historiallinen rakenne ja kerrostuma kaupungissa säilyy, kaavoitusjohtaja Sampo Perttula kertoo.

Arvokas rakennettu kulttuuriympäristö kertoo konkreettisesti kaupungin eri kehitysvaiheista. Lisäksi kohteilla voi olla vahva symbolinen merkitys ja ne liittyvät oleellisesti myös alueen imagoon, esimerkkinä Tuusulanjärven taiteilijayhdyskunnan ateljeeasunnot.

– Arvokkaan kulttuuriympäristön ja rakennusperinnön säilyminen myös jälkipolville edellyttää meiltä kaikilta sitoutumista rakennetun kulttuuriympäristön ylläpitoon ja sen arvojen tunnistamista ja kunnioittamista, Perttula päättää.

Sukella Järvenpään rakennetun kulttuuriperimän maailmaan alla olevasta linkistä:


Järvenpääelämää-tarinoissa esitellään järvenpääläistä elämänmenoa ja kerrotaan syvemmin kaupungissa tapahtuvista ajankohtaisista asioista.

Footer is loading...