Mia Kari luotsaa Sibelius Singing -kilpailua – kertoo, mistä kaikki sai alkunsa
KULTTUURINTEKIJÖIDEN JÄRVENPÄÄ, OSA 9: Mia Kari on mukana järjestämässä kansainvälistä Sibelius Singing -kilpailua Järvenpäässä. Kilpailu tuo esiin Sibeliuksen yksinlaulutuotantoa ja tukee uransa alkuvaiheessa olevia muusikoita. Pitkän uran tehnyt muusikko ja opettaja Kari saa työhönsä inspiraatiota Tuusulanjärven kulttuuriperinnöstä sekä omista juuristaan Järvenpäässä. Juuret kietoutuvat yllättävällä tavalla myös Sibeliuksen elämään.

Kun järvenpääläinen Mia Kari tarttui ensimmäisen kerran käyrätorveen Keskisen Uudenmaan Musiikkiopistossa (KUM), hän oli kymmenvuotias ja musiikkiin jp syvästi kiinnittynyt. Piano oli tullut tutuksi lapsuudesta ja huilu oli tuttu instrumentti peruskoulun musiikkiluokalta. Käyrätorvi johdatti Karin kuitenkin urapolulle, joka on kantanut vielä pitkälle.
Tänä päivänä Kari on pitkän linjan muusikko, Keskisen Uudenmaan Musiikkiopiston käyrätorvensoiton opettaja ja Sinfonia Lahden käyrätorviryhmän varaäänenjohtaja.
– Haaveilin lapsena luokanopettajan työstä. Koen olevani onnekas, kun saan muusikon työn ohella myös opettaa. On innostavaa pyrkiä auttamaan jokaista soittajaa kehittymään itseäni paremmaksi.
– Opettajan työssä pääsee palaamaan muusikkouden alkujuurille. Sanon usein oppilailleni, että soitossa tarvitaan samanlaista perustyötä kuin talon rakentamisessa, sillä ilman vahvaa perustusta mikään ei pysy pystyssä. Sama pätee soittoonkin, perusasioita on hyvä kerrata aina uudelleen.
Urallaan Kari on ollut mukana levyttämässä kaikki Sibeliuksen orkesteriteokset, joissa käyrätorvi on mukana. Sibeliuksen sinfonioista Sinfonia Lahti on tehnyt kokonaislevytykset useaan otteeseen eri kapellimestareiden johdolla.
Sibelius Singing nostaa esiin säveltäjän harvemmin kuullun perinnön
Kari on toiminut myös Järvenpään Sibeliusviikot ry:n puheenjohtajana vuodesta 2014. Järvenpään Sibeliusviikot ry vastaa Karin johdolla Sibelius Singing -duokilpailun järjestämisestä. Järvenpää-talo isännöi kilpailua jälleen 24.–26.4.2025, kun Sibelius Singing järjestetään jo neljännen kerran. Aiemmat kilpailut järjestettiin vuosina 2007, 2011 ja 2015. Vuonna 2020 tapahtuma jäi koronan vuoksi väliin. Tavoitteena on järjestää kilpailu jatkossa noin 4–5 vuoden välein.
Ajatus kilpailusta sai alkunsa kapellimestari ja säveltäjä Raine Ampujalta, joka toimi kilpailun johdossa kahden ensimmäisen kilpailun aikana.
– Suomessa on järjestetty pitkään jo Jean Sibelius -viulukilpailua, joka on noussut maailman yhdeksi merkittävämmäksi musiikkikilpailuksi. Huomattiin, että myös Sibeliuksen yksinlaulutuotanto ansaitsee oman paikkansa. Sibeliukselta on julkaistu 109 yksinlaulua, jotka muodostavat merkittävän osan hänen tuotantoaan.
– Suomessa ei myöskään ole järjestetty kansainvälistä liedkilpailua aiemmin, joka yhdistää laulajat ja pianistit duoina. Kilpailun ohjelmistossa kuullaan sekä Sibeliuksen että muiden pohjoismaisten säveltäjien teoksia, unohtamatta klassisia lied-mestareita, kuten Schubertia, Schumannia ja Brahmsia, Kari luettelee.
Kansainvälistä näkyvyyttä, paikallista tukea
Sibelius Singing –kilpailun tarkoituksena on Sibeliuksen musiikin esiintuomisen lisäksi tukea nuoria klassisen musiikin ammattilaisia. Menestyminen kilpailussa voi lisätä esiintymismahdollisuuksia ja näkyvyyttä uran alkuvaiheessa.
– Kilpailun vuonna 2015 voittanut oopperalaulaja Aarne Pelkonen on kertonut, että Sibelius Singing –kilpailu toimi hänelle hyvänä ponnahduslautana urallaan.
Vuonna 2025 kilpailuun osallistuu 66 kilpailijaa eli 33 laulaja-pianistiparia, jotka edustavat 24 eri kansallisuutta. Kilpailuun osallistuvat on valittu ennakkokarsinnan kautta videon välityksellä.
– Olen tyytyväinen kilpailun herättämään kiinnostukseen. Kilpailun arvostusta ja näkyvyyttä lisää jo se, että sen nimessä on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen säveltäjä. Kilpailu nostaa samalla Järvenpään tunnettuutta Sibeliuksen kotikaupunkina. Lisäksi kilpailu on herättänyt kiinnostusta myös yleisössä, joten odotusta on ilmassa.
Järvenpään kaupunki toimii Järvenpään Sibeliusviikot ry:n yhteistyökumppanina. Harjoitustiloja on tarjolla Keskisen Uudenmaan Musiikkiopiston kautta. Lions Club Järvenpää tukee kilpailua vapaaehtoistyöllä, ja myös paikallisia yrityksiä on mukana omilla tuotteillaan. Esimerkiksi Järvenpään Kukkatalo on tuonut myyntiin Sibelius Singing –kukkakimpun ja Järvenpään Citymarket tarjoaa kaikille kilpailijoille tuotekassit.
Kulttuuriaarteet rakentavat kotiseuturakkautta ja yhteisöä
Kari pohtii, että niin Sibelius kuin muutkin Tuusulanjärven ympäristö ja sen ympärillä sijaitsevat taiteilijakodit ovat vaikuttaneet vahvasti myös omaan identiteettiin.
– Meillä on upeat kulttuuriaarteet, joiden keskellä saamme elää. Itse en voisi kuvitella asuvani missään muualla.
Samalla ne ovat vaikuttaneet myös kaupungin yhteisöllisyyteen. Hän nostaa esimerkkinä esiin Värinää-yhdistyksen, jossa eri taiteenalojen ammattilaiset kokoontuvat vuosittain toteuttamaan Värinää-festivaalia vapaaehtoisvoimin.
– On hienoa, että tällainen yhteisöllisyys on jatkunut.
Kävelymatkan päässä Ainolasta – ja omasta historiasta
Karin oma tausta kytkeytyy vahvasti Sibeliukseen ja Järvenpään historiaan. Hänen isoisotätinsä Aino Kari työskenteli Ainolassa lähes 60 vuoden ajan Jean ja Aino Sibeliuksen sisäkkönä. Isoisoäiti Anna Kari puolestaan palveli Vanhankylän kartanossa. Kumpaakaan hän ei kuitenkaan ehtinyt tavata.
– Tuusulan kotiseutuneuvos Raili Kuusjärvi on julkaissut Aino Karin päiväkirjoja, joita olen saanut lukea.
– Kertoman mukaan Aino tykkäsi lauleskella työn lomassa. Sibelius oli kerran tullut sanomaan hänelle: ”Kuule Aino, ei tarvitse laulaa!” Mutta Aino oli työn touhussa unohtanut tämän ja laulanut taas, kunnes seinän takaa oli kepillä koputettu ja muistutettu, Kari kertoo nauraen.
Pyöräillessään Tuusulanjärven ympäri Kari kertoo usein pohtivansa omia juuriaan sekä sitä, millaista elämä on ollut Järvenpäässä ja Tuusulanjärven ympäristössä 1900-luvun alkupuoliskolla ja puolivälissä. Järven kiertäminen herättää ajatuksia siitä, kuinka samat polut ja raitit ovat kantaneet tarinoita, muistoja ja musiikkia jo kauan ennen häntä.
Sibelius Singing -duokilpailu järjestetään osana 22. –27.4.2025 järjestettävää Sibelius-viikkoa.
Kuka: Mia Kari, 49
Työ: Sinfonia Lahden käyrätorviryhmän varaäänenjohtaja ja KUM:in käyrätorvensoitonopettaja.
Perhe: Aviopuoliso, poika ja kaksi tytärtä sekä kaksi bichon frisé -rotuista koiraa.
Asuinpaikka: Järvenpään Kinnarissa, asunut lapsuudessaan Ristinummella.
Kulttuurintekijöiden Järvenpää -sarjassa nostetaan esiin Järvenpään kulttuurikohteita, niiden merkitystä kaupungille, kaupungin kulttuurin taustalla olevia toimijoita ja tekijöitä sekä kulttuuritapahtumia.
Järvenpäähenkilö-tarinoissa esitellään kiinnostavia järvenpääläisiä.