Hyppää sisältöön
Takaisin listaukseen

”Yhteisöohjautuvuus sopii tapaani toimia johtajana” – päiväkodin johtaja Reetta Vossille on tärkeää johtaa yhdessä

JAKSO 3/3. Järvenpään varhaiskasvatuksessa on ollut meneillään vuosina 20222023 yhteisöohjautuvuuden hanke, jonka tavoitteena on pitkäkestoinen toiminta- ja johtamiskulttuurin muutos. Järvenpääpuheessa perehdytään yhteisöohjautuvuuden toteutumiseen kaupungin varhaiskasvatuksessa kolmessa eri podcast-jaksossa.

Päiväkodin johtaja Reetta Vossi (kesk.), Varhaiskasvatuksen yhteisöohjautuvuus -hankkeen projektipäällikkö Suvi Lindberg (oik.) ja organisaatiokonsultti ja johtajuustutkija, FT Perttu Salovaara. Kuva: Ari Minadis.

Kuuntele jakso:

Miltä yhteisöohjautuvuus näyttää johtajuuden näkökulmasta? Tapausesimerkki Kinnarista (SoundCloud)

Miltä yhteisöohjautuvuus näyttää johtajuuden näkökulmasta? Tapausesimerkki Kinnarista (Spotify)


Järvenpääpuhe-podcast julkaisee joulukuussa 2023 kolme varhaiskasvatusteemaista jaksoa, joissa keskustellaan yhteisöohjautuvuudesta Järvenpään varhaiskasvatuksessa. Jaksoissa käydään läpi syyskuussa 2022 alkaneen Varhaiskasvatuksen yhteisöohjautuvuus -hankkeen tuloksia ja sen pohjalta syntyneitä ajatuksia sekä hyväksi havaittuja toimintatapoja varhaiskasvatusarjessa. Ensimmäinen jakso julkaistiin tiistaina 5.12.2023 ja toinen jakso keskiviikkona 13.12.2023.

Ensimmäisessä jaksossa keskusteltiin hankkeen taustasta, lähtötilanteesta sekä hankkeen ympärillä tehdyistä tutkimuslöydöksistä ja toisessa jaksossa sukellettiin tarkemmin varhaiskasvatuksen arkeen sekä arjen siilojen ja hierarkian purkamiseen tiimeissä ja työssä yhteisöohjautuvuuden keinoin. Kolmas jakso päättää hankematkan oivalluksiin ja oppeihin sekä johtamisen tukemisen teemoihin esihenkilöiden kesken. Viimeisessä osassa myös kysytään, miltä yhteisöohjautuvuuden tulevaisuus varhaiskasvatuksen yhteisöissä näyttää?

Juontajina toimivat jokaisessa kolmessa jaksossa organisaatiokonsultti ja johtajuustutkija, FT Perttu Salovaara ja Varhaiskasvatuksen yhteisöohjautuvuus -hankkeen projektipäällikkö Suvi Lindberg vaihtuvine vieraineen, jotka koostuvat Järvenpään varhaiskasvatuksen ammattilaisista.

Järvenpään 17 päiväkodissa työskentelee yhteensä noin 390 työntekijää, jotka ovat päässeet hankkeesta osalliseksi. Hankkeeseen voi tutustua tarkemmin hankkeen hankesivulta.

Ei minun, vaan meidän päiväkoti

Kolmannessa jaksossa Salovaaran ja Lindbergin vieraana on päiväkodin johtaja Reetta Vossi, jonka vastuulla on Kinnarin päiväkoti ja Kinnarin koulun esiopetus.

– Tämä tuntuu omalta ihan jutultani ja yhteisöohjautuvuus sopii tapaani toimia johtajana. Päiväkoti ei ole vain minun päiväkotini, vaan meidän kaikkien siellä työskentelevien työntekijöiden.

Millaisia muita ajatuksia Vossilla on yhteisöohjautuvuuden toimintatapojen juurruttamisessa työyhteisöön ja millaisia ajatuksia henkilöstöllä yhteisöohjautuvuudesta on? Tai miten yhteisöohjautuvuus tekee päiväkodista yksiköiden sijaan enemmän yhteisömäisemmän? Entä millainen on päiväkodin johtajien vertaisporukka?


Kuuntele myös:

Yhteisöohjautuvuus murtaa valtarakenteita ja vaikuttaa päätöksentekoon varhaiskasvatuksessa

“Aina ei tarvitse kysyä kaikkea esihenkilöltä, vaan asioita voi ratkaista yhdessä” – yhteisöohjautuvuus avarsi Ella Paateron ajatusmaailmaa vuoden aikana

Footer is loading...